Välj en sida

Fakta om taltidningen

Med taltidningen får du hela papperstidningens innehåll uppläst. Du kan bläddra mellan de olika avsnitten i tidningen, hoppa artikel för artikel eller välja vilken sida du vill gå till utifrån en innehållsförteck­ning. Tidningen läses upp av en syntetisk röst.

Vem får prenumerera?

Alla som har en läsnedsättning har rätt att prenumerera på taltid­ningen. Det räknas inte som en läsnedsättning att ha svårt att läsa på svenska när man har ett annat språk än svenska som modersmål.

Daisy-spelare

Tidningen kan läsas i Daisy-spelare, smarta mobiltelefoner, på datorn eller i en surfplatta. När du tecknat en prenumeration på en taltidning blir du uppringd av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och får information om de olika sätten du kan läsa taltidningen på. Du som väljer att låna en Daisy-spelare att läsa taltidningen med be­höver inte ha ett eget internetabonnemang, det är inbyggt i spelaren. Daisyspelaren liknar de spelare som många talboksläsare använder för att lyssna på böcker, och alla prenumeranter som har behov får låna en sådan av MTM.

Appen Legimus

Om du har en smart mobiltelefon eller en surfplatta kan du läsa din taltidning i appen Legimus. Legimus är gratis att ladda ner och finns för Android-mobiler eller Iphone. Du som väljer att läsa din taltidning i appen Legimus får ett användarnamn och ett lösenord skickat till dig efter telefonsamtalet med MTM.

Kom igång!

Du som prenumererar på taltidningen behöver alltså inte själv ha vare sig en dator eller ett eget internetabonnemang för att kunna lyssna på taltidningen. Du betalar enbart för din taltidnings-prenumeration.

Hembesök och telefonstöd

Du som väljer att låna en taltidningsspelare från MTM får ett hembesök av en instruktör som både installerar spelaren och visar dig hur du använder den för att läsa din taltidning. Inför hembesöket blir du uppringd av Taltidningshjälpen, och tillsammans bokar ni en lämplig tid för hembesöket. Under hembesöket kan även någon anhörig till dig delta, om du önskar detta. Under hembesöket bokar ni tillsammans in ett återbesök då du får möjlighet att repetera genom­gången och öva på hur spelaren fungerar. Du kan även få hjälp av Taltidnings­hjälpen på telefonnummer 020-311 211.